شاتک

7 نکته‌ی مهم هنگام خرید مانیتور

7 نکته‌ی مهم هنگام خرید مانیتور

7 نکته‌ی مهمی که هنگام خرید مانیتور باید رعایت شوند

داشتن مانیتور برای انجام هر گونه کار و فعالیت کامپیوتری ضروری است. اما مشکل این است که همیشه بهترین مانیتور برای تمام کاربرها وجود ندارد. چه آن را برای بازی بخواهید یا یک فضای کاری حرفه‌ای و یا ترکیبی از این دو در هرصورت پیدا کردن مانیتور مناسب برای این نیازها بسیار مهم و ضروری است. انواع مختلفی از پنل ها در بازار وجود دارد که در اندازه ها و نسبت ابعاد مختلف و نرخ تازه سازی متنوع ارائه می شوند. و گزینه های اتصال که بسیار مهم هستند و شما باید این موارد را در نظر بگیرید.

1- اندازه صفحه نمایش و نسبت ابعاد

اندازه و ابعاد در انتخاب مانیتور بسیار مهم است و این مهم را در هنگام خرید مانیتور جدید باید رعایت کنید. اندازه مانیتوری که انتخاب می‌کنید به چند عامل مختلف بستگی دارد. اندازه میز شما که دستگاه‌های دیگر را نیز روی آن قرار داده اید یکی از این عوامل است. متداول ترین اندازه‌ی موجود بازار در حال حاضر نوع 27 اینچ می باشد. که گستره‌ی خوبی از صفحه نمایش را برای کاربر ارائه می دهد در حالی که فضای زیادی روی میز شما اشغال نمی کند.

گیمرهای دنیا اغلب به سراغ نمایشگرهای 24 اینچی می روند، زیرا این نمایشگرها معمولاً به جای دارا بودن تعداد پیکسل زیاد برای سریع تر بودن نرخ تازه سازی طراحی شده اند. در نتیجه این عامل به آنها در بازی ها کمک ویژه ای می کند. در حال حاضر ولی نمایشگرهای 32 اینچی نیز به ویژه با نمایشگرهای OLED و خمیده درحال رایج شدن می باشند و ترفداران خود را پیدا کرده اند. اما می توانند روی بسیاری از میزها کمی بزرگ به نظر برسند.

اکثر نمایشگرها دارای نسبت تصویر 16:9 هستند که این نسبت تصویر در تلویزیون های عریض نیز مورد استفاده قرار می گیرند. و برخی دیگر از مانیتورهای بازار که تعدادشان کم تر از نسبت تصویر 16:9 هستند می توانند مجهز به نسبت 16:10 یا حتی 3:2 باشند تا کمی فضای عمودی بیشتری را برای استفاده کاربران در اختیار آنها قرار دهد. نسبت تصویر اولتراواید ها عمدتاً 21:9 هست و در برخی از مدل های بزرگتر به 32:9 نیز می رسند. انتخاب نسبت ابعاد یک ترجیح شخصی است. ولی با این حال من نه شخصه نسبت تصویر فوق عریض را به این دلیل که فضای واقعی تر هنگام بازی کردن به کاربر میدهد و حس غوطه وری را برای گیمر ایجاد می کند بیشتر ترجیح می دهم.

2- رزولوشن یا کیفیت تصویر

هنگامی که اندازه صفحه نمایش مورد نظر خود را انتخاب کردید، تصمیم گیری در مورد وضوح مورد نظر، کار بسیار آسان تری است. به عنوان مثال، یک مانیتور 27 اینچی با رزولوشن FHD (1080p) ، QHD (1440p ) و یا UHD (4K) انتخاب بسیار خوب و استانداردی به نظر می رسد. بنابراین می‌توانید رزولوشن متناسب با نیازهای خود را با سلیقه خود انتخاب کنید. رزولوشن‌های پایین‌تر بر روی GPU شما فشار کمتری وارد می کند همچنین مقرون به صرفه‌تر و می‌تواند با نرخ تازه‌سازی بالاتر همراه باشد.

QHD (1440p) اکنون انتخاب شیرینی برای انواع کاربران و گیمر ها است. که به آنها کیفیت تصویر بسیار بالا و توانایی نمایش همزمان برنامه های بیشتر را می دهد، اما برای استفاده از این نوع مانیتورها به کارت گرافیک قدرتمندتری نیاز دارند. نوع UHD (4K) و مدل های بالاتر کاملاً در قلمرو مانیتورهای ممتاز یا لوکس قرار می گیرند و بسیار گران قیمت هستند. بنابراین شما باید با توجه به این نکات مانیتور مورد نظر خود را انتخاب کنید

3- نوع پنل

شاید با وجود چهار نوع پنل احساس کنید که انتخاب یک مانیتور خوب گیج کننده است ولی نگران نباشید چون ما به صورت دقیق همه را بررسی خواهیم کرد. IPS، VA، TN و OLED. جزو انواع مختلف پنل های موجود در بازار است. پیدا کردن پنل های TN دشوارتر است زیرا دیگر بین کاربران مورد استفاده قرار نمی گیرند در عوض پنل های VA و IPS همه چیز را به دست گرفته اند. این مورد به شما کمک می کند و انتخاب ها را کمی محدودتر می کند. اما سه گزینه دیگر ویژگی هایی دارند که باید به آنها اشاره کرد.

  • IPS: دقت رنگ بالا، روشنایی خوب ولی به نور محیط شما بستگی دارد، نسبت کنتراست کمتر نسبت به VA یا OLED، وقتی از زاویه به آن نگاه می‌شود تصاویر با دقت کمتری دیده می شوند.
  • VA: دقت رنگ متعادل، روشنایی خوب ولی به نور محیط شما بستگی دارد، وقتی از زاویه به آن نگاه می‌شود تصاویر با دقت بیشتری دیده می شوند.
  • OLED یا QD-OLED: بهترین دقت رنگ، روشنایی بالا و تقریبا بی نهایت، وقتی از زاویه به آن نگاه می‌شود تصاویر با دقت بیشتری دیده می شوند.

شایان ذکر است که اکنون انواع پنل ها را می توان با نرخ رفرش ریت بالا پیدا کرد و این امر باعث می شود گیمرها راحت تر بهترین مانیتور را برای خود پیدا و انتخاب کنند. IPS و VA هر دو را می‌توان با نور پس‌زمینه Mini-LED پیدا کرد، که سطح روشنایی را بالا می‌برد. نمایشگرها همچنین می توانند براق، مات یا پوشش داده شده با لایه کوانتومی برای بهبود دقت رنگ در مشاهده تصاویر باشند.

اساسا در مورد اینکه کدام نوع پانل را برای خود انتخاب کنید، به بودجه شما و عواملی که برای شما ارزشمندند بستگی دارد. پنل IPS احتمالاً یکی از بهترین گزینه ها برای شروع کار با رایانه است، زیرا کیفیت تصویر بالایی دارد، برای اغلب کارها پاسخگو است و برای مشاهده تصاویر در زاویه نیز مناسب است. اگر میز شما در ناحیه ای با نور قرار دارد VA برای شما بهتر است، زیرا در این صورت می توانید از نسبت کنتراست بالاتری بهره مند شوید. و اما OLED، QD-OLED و Mini-LED همگی از انواع پنل‌های ممتاز و گران قیمت بازار هستند. پس باید بودجه را هم درنظر بگیرید.

7 نکته‌ی مهم هنگام خرید مانیتور

4- نرخ تازه سازی یا رفرش ریت

اگر گیمر هستید، می‌دانید که داشتن نرخ تازه‌سازی سریع‌تر تجربه بهتری به شما می‌دهد. در گذشته نه چندان دور نرخ 144 هرتز اوج نرخ تازه سازی در مانیتورها بود. در حالی که اکثر مانیتورهای اصلی 60 هرتز بودند. ولی امروزه می توانید مانیتورهایی با نرخ تازه سازی 540 هرتز را نیز داشته باشید که برای گیمرهای سطح بالا طراحی شده است. اکثر نمایشگرهای رده بالای OLED امروزی 240 هرتز هستند، اما می‌توانید 480 هرتز را نیز با کمی جستجوی بیشتر در بازار پیدا کنید.

کاربران عادی تقریباً و غالبا به صفحه نمایش 540 هرتز یا 480 هرتز نیاز ندارند، مگر اینکه فعال در زمینه ی تصویر برداری های ورزشی باشند و در حیطه ورزش کار کنند. که در در این صورت FPS مشابهی را که مخصوص گیمرها است نیاز دارند. اکثر گیمرها باید به دنبال چیزی در محدوده 165 هرتز برای مانیتورهای مقرون به صرفه تر و 240 هرتز برای مدل های پریمیوم باشند. کاربران عمومی و عادی احتمالاً می توانند با 60 هرتز هم کنار بیایند و کارهای خود را انجام دهند. اما به صورت عمومی 120 هرتز تجربه بسیار روان تری را روی دسکتاپ به شما ارائه می دهد.

5- نسبت روشنایی و کنتراست

دو مورد از مهم ترین عوامل در مورد لذت بصری و مشاهده تصاویر در مانیتور، روشنایی و نسبت کنتراست هستند. این دو عامل همچنین کنترل می‌کنند که مانیتور چگونه محتوای HDR را مدیریت می‌کند. نور پس‌زمینه روشنایی را در پانل‌های VA، IPS، و TN کنترل می‌کند و مدل‌های معمولی سطح روشنایی اوج بین 250 تا 400 نیت دارند. پنل‌های جدیدتر اغلب به بالای این محدوده نیز می رسند، که برای استفاده در فضای باز یا مکان هایی که روشنایی زیاد دارند قابل استفاده هستند.

مانیتورهای مینی ال‌ای‌دی می‌توانند به میزان قابل‌توجهی روشن‌تر باشند و با حداکثر روشنایی پانل‌های OLED در مواردی به محدوده‌ی 1000 نیت نیز می رسد. شایان ذکر است که OLED و QD-OLED دارای سطوح روشنایی SDR پایین تری هستند، بنابراین اگر میز کار شما در مکانی با نور زیاد است و اگر برای HDR ارزش ویژه ای قائل هستید، بهتر است از Mini-LED استفاده کنید.

نسبت کنتراست و سطوح مشکی باعث می شود تصویر روی مانیتور شما بهتر و با کیفیت تر به نظر برسد، و مانیتورهای OLED و QD-OLED در این مورد بهترین هستند، زیرا با پیکسل های خود تابشی می توانند به طور کامل خاموش شوند تا سطوح سیاه واقعی را تشکیل دهند. از طرفی پنل های IPS دارای رنگ مشکی مایل به خاکستری بیشتری با نسبت کنتراست حدود 1000:1 هستند. اما پنل های TN بدترین انتخاب در خصوص ویژگی نسبت کنتراست محسوب می شوند.

6- اتصالات

مورد مهم دیگری که باید آن را در نظر بگیرید این است که نمایشگر شما از چه پورت هایی پشتیبانی می کنند. بنابراین مانیتوری را تهیه کنید که با رایانه شما هماهنگ باشد. بهترین پردازنده‌های گرافیکی همگی دارای DisplayPort و HDMI هستند، در حالی که برخی از آنها از USB-C نیز پشتیبانی می کنند. این روزها به ندرت پیش می‌آید که رایانه‌ها داری پورت های DVI یا VGA باشند، اما می‌توان آنها را در برخی از لپ‌تاپ‌های تجاری یا دستگاه‌های قدیمی‌تر هنوز هم مشاهده کرد.

اغلب لپ تاپ ها دارای HDMI هستند، اما بیشتر آنها از USB-C نیز برای نمایشگرهای خارجی استفاده می کنند. مدل‌های پریمیوم ممکن است KVM هم داشته باشند که به شما امکان می‌دهد دو رایانه را به یک مانیتور متصل کنید و هر دو را با یک موس و صفحه کلید کنترل کنید. که یک ویژگی بسیار جالب به حساب می آید.

7 نکته‌ی مهم هنگام خرید مانیتور

7- ارگونومی یا راحتی

یکی از جنبه هایی که اغلب نادیده گرفته می شود، ارگونومی است. در اکثر مواقع همه کاربران به نوع پنل، نرخ تازه سازی یا دقت رنگ توجه می کنند، غافل از اینکه عامل ارگونومی تأثیر بسیار زیادی بر نحوه استفاده کاربران از نمایشگر ایجاد می کند. یک مانیتور خوب باید مجهز به یک پایه خوب برای تنظیمات مختلفی همچون چرخش، شیب و ارتفاع صفحه نمایشگر باشد. اما این مورد اغلب فقط در مانیتورهای درجه یک مانند Dell UltraSharp U2723QE و LG UltraWide 49WQ95C یافت می شود.

بسیاری از مانیتورها با بودجه‌ی کم و متوسط فقط به شما امکان می دهند تا شیب را تنظیم کنید، که برای گرفتن بهترین حالت نشستن و استفاده از مانیتور خوب نیست. اما اگر قصد استفاده از بازوی مانیتور دارید، اهمیتی ندارد که پایه اصلی و اورجینال چگونه کار می کند. بلکه مهم این است که مانیتور از نصب کردن بازو روی خود پشتیبانی می کند یا خیر. پس اگر پایه اصلی خود مانیتور ارگونومیک نبود ولی قابلیت نصب بازو را داشت، می توانید موقعیت ارگونومیک عالی را برای خودتان با کمک بازو های ارگونومیک مجزا ایجاد کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید